Muziekvereniging Kunst Adelt Hapert

Erik Somers

erik Muziekvereniging Kunst Adelt Hapert

Erik Somers (Boekel, 1967) studeerde hoorn en Harmonie Fanfare directie aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. De masterstudie hoorn werd voortgezet aan het Maastrichts Conservatorium bij de beroemde hoornpedagoog Dhr. Erich Penzel.  Na het praktijkdiploma Hafa directie werd ook het Groot Diploma Hafa directie behaald bij Dhr. Jan Cober.

Vanaf het begin van zijn conservatoriumopleiding is Erik Somers actief geweest als hoornist in vele orkesten en ensembles. Jarenlang was hij hoornist van het Nationaal Jeugdorkest en daarnaast veelvuldig remplaçant bij verschillende professionele orkesten als Radio Filharmonisch Orkest, Residentieorkest, Metropool Orkest, Brabants Orkest, Limburgs Symfonie Orkest, Gelders Orkest, Vlaams Radio orkest, Basel Symfonietta. Kamermuziek heeft altijd zijn bijzondere aandacht getrokken. Hij is dan ook zeer actief geweest in vele uiteenlopende kamermuziekgezelschappen. Veel ervaring heeft hij opgedaan in professionele kamermuziekensembles als Aquarius Ensemble en Xenakis Ensemble (moderne muziek), Brabant Koperspel, Brabants Barok Ensemble en blazersensemble Zuiderwind waarvan hij thans nog de artistiek manager is.

Als dirigent begon Erik Somers zijn loopbaan bij fanfare St. Caecilia te Ammerzoden(1988-1994). Er volgden dirigentschappen bij Harmonie De Vriendschap uit Middelbeers(1992-2003), Harmonie Kunst Adelt uit Hapert (1997- ), Harmonie L’ Union uit Heythuysen(2004 - ) en Harmonie St. Michael van Thorn (2001- ). Al deze orkesten komen uit in de hoogste afdeling van de landelijke muziekorganisaties. Met al deze orkesten wist hij op concoursen en concerten grote waardering te oogsten met als meest bijzondere prestaties de Landstitel in 2002 met fanfare St. Caecilia uit Ammerzoden, het vice landskampioenschap in 2004 met harmonie Kunst Adelt uit Hapert en het bijzondere optreden van Harmonie L’Union Heythuysen op het Wereldmuziekconcours te Kerkrade in 2009 waar het orkest een beoordeling kreeg van 92.58 punten , een eerste prijs met lof der jury.  Het nationale en internationaal befaamde orkest Harmonie St. Michael Thorn, waarvan hij hoornist is en dirigent sinds 2008 naast chef dirigent Heinz Friesen,  dirigeerde hij onder andere grote galaconcerten in Nederland en Luxemburg en leidde een CD opname met de Limburgse zanger Ge Reijnders.

Als arrangeur heeft Erik Somers vele transcripties gemaakt van klassieke werken voor harmonieorkest. Deze zijn allen uitgegeven bij Baton Music, uitgeverij te Eindhoven gespecialiseerd in symfonische transcripties. Vele van deze werken zij n opgenomen op CD door wereldberoemde orkesten als Banda Artistica Bunol (Spanje), Royal Marines (USA), Rundfunk Blasorchester Leipzig en  Harmonie St. Michael Thorn.  Het meest bijzondere arrangement is dat van de immense Queen Symphony, een uur durende symfonie geschreven door Tolga Kashif gebaseerd op materiaal van de legendarische band Queen. Dit arrangement is inmiddels in 14 verschillende landen door vele toporkesten uitgevoerd. Het vervolg gaat hierop komen in 2013. Erik Somers heeft wederom de rechten verkregen om de 2esymfonie van Tolga Kashif te arrangeren voor groot harmonieorkest. Ditmaal draait het niet om de muziek van Queen maar heeft de componist bijzondere nieuwe muziek gecomponeerd op materiaal van de band Genesis. Deze suite zal wederom het harmonieorkest koppelen aan een groot koor en solisten op viool, cello en piano.

Daarnaast heeft Erik Somers vele arrangementen gemaakt voor blazersensemble voor een groot deel uitgegeven bij Baton Music maar ook gedeeltelijk bij de arrangeur zelf. Hierbij zijn vele klassieke bewerkingen maar ook meer populaire arrangementen van muziek van Zappa en Mc Intosch. 

Als programmeur is Erik Somers in 2010 aangesteld om het Grachtenfestival aan de Maas te programmeren. “Topsolisten op bijzondere locaties”  is de ondertitel van dit jaarlijkse hoogstaande festival, het culturele evenement van de gemeente Maasgouw waar prijswinnende musici concerten verzorgen op de meest mooie en intieme plekken in het witte stadje.